قسمت پایانی بحث بنده این است: ما در فرهنگ سیاسی جامع? خودمان چه مشکلاتی داریم؟ میخواهیم یک نقدی از فرهنگ سیاسی جامع? خودمان داشته باشیم. البته تقسیمبندیها و بحثهای زیادی هست که امیدوارم دوستان دلسوز انقلاب و اهل کار فرهنگی و خصوصاً اهل علم و اهل تبلیغ دین این بحث را-اگر درست بود-جدی بگیرند و در برنامهریزیهای فرهنگیشان ببینند در دین واقعاً کجاها به فرهنگ سیاسی پرداخته شده و آنها را چگونه باید ترویج کنند؟ خلاصه اینکه به این موضوع بپردازند و برایش اولویت قائل بشوند.
تا فرهنگ سیاسی درست نشود، سیاست درست نمیشود، و تا سیاست درست نشود فرهنگ درست نمیشود! تا فرهنگ سیاسی درست نشود خود فرهنگ و معنویت هم اصلاح نخواهد شد! اول باید به فرهنگ سیاسی پرداخت. این اول بودن را بیشتر از نظر «اولویت» میگویم، چون خیلی کار مهمی است! و این دلائلی که آوردم، اشارهها و نشانههایی بود که شما بهتر از من میتوانید این اولویت را در دین میبینید!
حالا در فرهنگ سیاسی جامع? ما واقعاً یک خوبیهایی وجود دارد که باید سجد? شکر بهجا آورد! مثلاً «استکبارستیزی» در جامع? ما هست. در طول این مدت مذاکره در نظرسنجیهای دشمنان ما-که از مردم ما داشتهاند- یا در نظرسنجیهایی که سازمانها و گروههای مختلف انجام دادهاند، همیشه بالای پنجاه درصد مردم ایران گفتهاند که «ما آمریکا اعتماد نداریم!» این نشان? برجستگی فرهنگ سیاسی در جامعه است.
«عدالتگرایی» هم یکی از عناصر فرهنگ سیاسی جامع? ماست. همچنین «ارزشگذاری برای جهاد و شهادت»! خون شهدا آمده و چهکار کرده است! و خوبان جامعه و رهبران خوب جامعه، چه کردهاند که فرهنگ سیاسی در جامع? ما این عنصر را بهصورت برجسته دارد.
خوبیهای زیادی در فرهنگ سیاسی جامع? ما هست، ولی یک نواقصی هم هست. مثلاً باز من یکی از خوبیهای فرهنگ سیاسی جامعهمان را بگویم: در میان عام? مردم، عذرخواهی از اشتباه سیاسی و جبران اشتباه سیاسی رواج دارد، و این خیلی سخت است که در یک فرهنگی جا بیفتد!
من بارها در همین تظاهرات نُه دی اینرا دیدم! هم کسانی را میدیدم که خودشان به کسی رأی داده بودند ولی پلاکارد در دست گرفته بودند که «ما به تو رأی دادیم، ولی اشتباه کردیم!» حالا چه خبر است که اینقدر داری شلوغبازی درمیآوری؟! مردم وقتی بفهمند رأیی که دادهاند، اشتباه دادهاند، پس میگیرند، با کسی هم پسرخانه نیستند. شبیه این تعبیر را حضرت امام(ره) هم فرمودند.
البته ممکن است در میان رجال سیاسی ما این «عذرخواهی کردن و اعتراف به اشتباه سیاسی» خیلی سخت باشد، و یک جورهایی خیلی برایشان دشوار باشد. ولی بالاخره در میان عام? مردم، فرهنگ سیاسی عناصر بالا و برجستهای دارد.
اما چندتا مشکل اساسی در فرهنگ سیاسی جامع? ما هست که این مشکلات اکثراً به نخبگان و خواص جامعه برمیگردد! ضمن عذرخواهی از نخبگان و خواص جامعه-که من نمیخواهم خدای نکرده بیاحترامی کنم- بنده بحث را در این زمینه طولانیاش نمیکنم به فقط یک روایت از أمیرالمؤمنین علی(ع) اشاره میکنم.